Maďarský perkelt

20.10.2011  |  zhlédnuto : 10807x  |  komerční sdělení

 
Maďarský perkelt K maďarským specialitám patří nejen langoše s rozličnou nátěrkou či pečené a máslem potřené kukuřičné hlavy. Nemusíte hned vyrazit do Maďarska, abyste si mohli vychutnat jeden ze známých pokrmů, a to maďarský perkelt.

 

Máte-li ty správné ingredience a originální recept na přípravu pokrmu, pak si můžete dopřát maďarský perkelt i u Vás doma. Pro perkelt je možné použít různé druhy masa (vepřové, hovězí, kuřecí). Ovšem pravý maďarský perkelt se výlučně připravuje z masa vepřového.

Co rozhodně nepatří do maďarského perkeltu

Maďarský perkelt je velmi oblíbeným pokrmem, a to nejen v samotném Maďarsku. Perkelt totiž nejen zasytí, ale také prohřeje.

Tím, že se jedná o oblíbené jídlo strávníků, můžete se setkat s celou řadou receptů na tento pokrm, a to v rozličných variantách, co se týče obsahu ingrediencí. V případě, že se setkáte v receptu s položkou, jako je mouka, párek, bujon, pak si jen stěží připravíte ten pravý a nefalšovaný maďarský perkelt. No a samozřejmě, již výše jsme uvedli, do maďarského perkeltu patří výlučně vepřové maso.

Maďarský perkelt – ingredience

Pro čtyři porce maďarského perkeltu budete potřebovat 500g vepřové kýty (záleží na chuti, zda prorostlejší, nebo spíše libový kousek), 1 velkou cibuli, 1 stroužek česneku, 4 různé papriky (pro pestřejší chuť, může být i pálivá paprika), 1 rajče, sádlo, sůl, pepř, koření sladkou papriku, vegetu, feferonky (kdo má rád ostřejší chutě).

Maďarský perkelt – příprava pokrmu

Cibuli, papriky a rajče si nakrájejte na kostičky. Do dostatečně velkého kastrolu dejte sádlo a zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Pak vložte na kostičky nakrájené vepřové maso, přidejte prolisovaný, či utřený česnek, sladkou papriku, vegetu. Vepřové maso ze všech stran pečlivě orestujte.

Následně přidejte nakrájené papriky a rajče. Směs osolte a počkejte, dokud nepustí šťávu. Pak přilijte dostatečné množství vody. Minimálně takové, aby bylo maso ponořené. Vařte tak dlouho, dokud nebude zelenina rozvařená a maso měkké. Pokud během vaření dojde voda, můžete vodu přidat a vařte po tak dlouhou dobu, dokud Vám z rozvařené zeleniny nevznikne konzistence zahuštěné šťávy. A nyní nastává dochucování pokrmu, a to solí, pepřem, vegetou, feferonkami.

Vhodná příloha k maďarskému perkeltu

maďarskému perkeltu se hodí bezpochyby vařené brambory. Ten, kdo má více času a je zručný, může připravit také knedlík, ovšem ne bramborový. Nejlepší je nefalšovaný houskový knedlík, případně tzv. hrnkový knedlík. Ten ocení především začínající kuchaři a kuchařky. Jeho příprava není náročná co do času i zkušenosti.

Vhodný nápoj k maďarskému perkeltu

A dobré jídlo je bezpochyby také nutné něčím dobrým zapít. V tomto případě se rozhodně hodí dobře vychlazené pivo. Ten, kdo zrovna neholduje pivu, si může dát pivo nealkoholické. A po chutném jídle a lahodném moku může přijít na řadu jistě zasloužená siesta.

Maďarský perkelt se hodí nejen na večeři, ale také jako hlavní jídlo k obědu. Jedná se o pokrm, který se neřadí mezi tzv. hladová jídla. Můžete si být jisti, že ani po hodině nebudete mít hlad. A to zvláště, pokud si nandáte talíř až po okraj této skvělé, chutné bašty.


 

 

Sdílejte tento článek prostřednictvím sociálních sítí:

Re: Maďarský perkelt

ywana | 08.03.2014 21:03 Moja maďarská kamarátka by toto jedlo označila ako guláš, nie perkelt. Tvrdí, že pri perkelte sa má mäso dusiť vo vlastnej šťave a preto sa mäso podlieva veľmi malým množstvom vody. V uvedenom recepte sa mäso varí.

Re: Maďarský perkelt

Miloš | 28.03.2014 05:55 Co ta vegeta, nedovedu si představit pastevce v pustě jak dává do perkeltu vegetu. Nic bych nenamítal, ale autor píše \".. co nepatří do perkeltu..\"


Přidej komentář
Titulek
Jméno
Komentář

Maximálně 1000 písmen

Přepis textu
z obrázku

Do formuláře prosím přepiště dvě slova, která vidíte na obrázku