Výroba zmrzliny doma

08.02.2012  |  zhlédnuto : 9497x  |  komerční sdělení

 
Výroba zmrzliny doma Nenajdete snad člověka, který nemá rád zmrzlinu. Zvláště pak v létě se plní cukrárny a stánky s ledovou pochoutkou mnoha příchutí frontami lidí, toužícími po troše osvěžení. A co tak nestát ve frontě a vyrobit si ji doma?

 

Když potřebujeme osvěžit, anebo jen když máme prostě chuť, tak si dáme lahodnou zmrzlinu. Mražený krém, s ovocnou nebo i jinou nasládlou příchutí k létu patří asi jako sníh k zimě a Eva k Adamovi. Když si vyjdeme na tuto lahůdku do města a při procházce zatoužíme po klasické „kopečkové“ nebo „točené“ zmrzlině, možná nás překvapí cena. Jsme sice pro chvíli osvěžení tuto částku obětovat, ale každodenní návštěva by nás přišla dost draho. Takže můžeme hledat jiné cesty k lahůdce s dvojitým efektem uspokojení, a to tak, vyrobit si ji sami doma.

Historie zmrzliny

Italové jsou považováni za původce zmrzliny a italská zmrzlina je po světa vyhlášená. A něco na tom určitě bude. I když nějaké ty zmínky uvádí, že první zmrzliny se objevují již ve starověkém Egyptě, nebo Číně, byly to jen jakési ledy, sněhy, někdy polévané ovocnou šťávou nebo vínem. Ta skutečná zmrzlina, jak ji známe dnes, opravdu pochází z Itálie. Přesný termín není znám, ale bylo to v 19. století, na začátku 20. století pak byl vyroben první patentovaný kornoutek na zmrzlinu.

Fakta o zmrzlině

Zmrzlina je sama o sobě poněkud široký pojem a tak si ji je potřeba rozdělit na: zmrzlinu smetanovou, jogurtovou, vodovou a sorbet. A jaký že je mezi nimi rozdíl? Tak smetanová je klasická výtečná zmrzlina, která má perfektní tuhou, ale přitom nadýchanou konzistenci. Pravá smetanová zmrzlina je také dražší, než ostatní, nicméně také její kvalita je oproti tomu více než úměrná. Smetanová zmrzlina je oproti jiným také těžší a více zasytí. Jogurtová je jí velice podobná, ale odlehčená. Něco mezi jogurtovou zmrzlinou a vodou je sorbet – ovocná a lehká zmrzlina a nakonec ty vodové, jsou zmrzlé ovocné šťávy. Skvěle ochladí a osvěží v horkých dnech.

Recepty na domácí zmrzlinu

Recepty:

Jogurtová zmrzlina

Na výtečnou domácí zmrzlinu budeme potřebovat pouze: 3 běžné kelímky bílého jogurtu, moučkový cukr podle chuti, jeden vanilkový cukr, 250 ml smetany ke šlehání a čerstvé ovoce (může být i kompotované, ale čerstvé je čerstvé).

Nejprve rozmixujeme elektrickým šlehačem jogurty, ovoce a oba typy cukrů. Jakmile máme našlehanou hmotu, ušleháme i smetanu a obě hmoty opatrně do sebe zamícháme. Hmotu dáme do kelímků nebo větší dózy a dáme zamrazit.

Domácí jahodová zmrzlina

Perfektní letní osvěžení s jahodami, jak má být. Na ně bude potřeba: 300 g čerstvých voňavých jahod, 130 g cukru krupice, lžíce citronové šťávy (lépe z čerstvého citronu), 150 ml smetany ke šlehání, a 50 ml mléka.

Nejprve jahody důkladně očistíme a poté rozmixujeme. Následně přidáme cukr, citronovou šťávu a mléko a opět mixujeme. Nakonec přijde smetana a další řádné mixování. Takto připravenou hmotu nalijeme do mističek a necháme zamrazit. Poté zmrzlinu vyklopíme a podáváme. Je mírně kyselkavá a dokonale voní jahodami.

Ruská domácí zmrzlina

Ruská zmrzlina je oblíbená pro svoji jemnost. Můžeme si ji připravit i v domácích podmínkách, když budeme mít: 3 bílky, 3 lžíce cukru moučka, smetanu ke šlehání a cukrářské oplatky.

Nejprve ušleháme z bílků pevných sníh. Jeho pevnost vyzkoušíme tak, že misku otočíme a správně našlehaný sníh drží. Poté do něj zašleháme cukr. Vedle, v další misce ušleháme smetanu a poté obě hmoty spojíme dohromady. Nyní už jen naklademe na oplatky a druhým přiklopíme. Dáme zamrazit.

Dobrý tip na ruskou zmrzlinu: dobře se vám bude pracovat se sladkými pevnými kornoutky. Do nich naplníme hmotu, zabalíme do alobalu a zamrazíme. Zmrzlina chutná skvěle a dá se také perfektně konzumovat.

Thajská zmrzlina v melounu

Speciální zmrzlinu tak, jak připravují v Asii, vyrobíte z: 100 g vodního melounu nakrájeného, 30 ml smetany ke šlehání, 5 ml cukru moučka a tři žloutky. Protože se do zmrzliny dávají žloutky, dbejte na to, aby byla vejce skutečně čerstvá. Nejlépe, když je máte přímo od slepičky a ještě teplá. Jedině tak zamezíte možným problémům s trávicí soustavou.

Nejprve ušleháme žloutky s cukrem, vedle v misce ušleháme šlehačku a poté ji postupně a opatrně do žloutků zamícháváme. A nyní jdeme na to hlavní – polovinu menšího vodního melounu z části vydlabeme. Prakticky vydlabeme střed a ten naplníme směsí. Takto připravený meloun dáme zamrazit a poté krájíme jako běžně meloun a podáváme. Skvěle osvěží a chutná.

Sorbet

Lahodné osvěžení zajistí sorbet. Na jeho přípravu bude potřeba: ovocnou šťávu, například na pomerančový sorbet vymačkáme šťávu z 6 pomerančů. Dále litr vody a 250 g cukru krupice.

Začneme nalitím vody do hrnce, do kterého vsypeme cukr, a za stálého míchání vaříme, až se cukr zcela rozpustí. Poznáme to spolehlivě tak, že voda mírně zhoustne, zkrátka z něj je takový sladký sirup. Poté omyté pomeranče nastrouháme najemno, respektive kůru pomerančů a vmícháme ji do cukrového sirupu. Poté pomeranče rozpůlíme a vymačkáme z nich šťávu. Přes jemné sítko ji cedíme a zamícháváme do cukrové vody. Následně necháme vychladnout a pak nalijeme do mističek a necháme zamrazit. Vymrzlou směs našleháme a podáváme.

Když už vás recepty na zmrzlinu samotnou omrzí, zkuste nějaký šikovný desert s ní.

Smažená zmrzlina

Velice netradiční a pro mnohé dost nepředstavitelná, je smažená zmrzlina. Na ni budeme potřebovat: zmrzlinu, ideálně vanilkovou, vejce, kokos.

Nejprve si uděláme ze ztuhlé vanilkové zmrzliny kuličky. Nesmí být moc malé, ale ani velké, o průměru asi 5 centimetrů. Vkládáme je do plastové krabičky a opět vložíme do mrazáku na chvilku, aby byly zcela tuhé. Mezitím si rozšleháme vejce a do misky nasypeme kokos (můžeme použít i strouhanku, ale ve více vrstvách). Koule vytáhneme a obalíme je ve vejci. Poté v kokosu a opět dáváme do boxu a do mrazáku. Po pár minutách akci zopakujeme, tj. obalíme v rozšlehaném vejci, kokosu a zase dáme do mrazáku. Tuto činnost opakujeme ještě jednou a po dalším vytažení z mrazáku je na rozpáleném oleji osmažíme ze všech stran.

Protože kokos opadá a má tendenci se připalovat, dáme na pánev pár koleček mrkve.

Zapečená zmrzlina

Obdoba smažené zmrzliny, jenže není tak na přípravu náročná. Na zapečenou zmrzlinu budeme potřebovat: zmrzlinu podle své chutí, avšak ideální je praktická vanilková. Dále čerstvé ovoce, skvělé jsou malé bobulovité – borůvky, maliny, ostružiny nebo jahody, 2 bílky a korpus, piškot a mandle na ozdobu.

Na samé dno zapékací mísy vložíme piškot, na něj rozložíme ovoce. Na ovoce přijde zmrzlina a na ni ušlehaný sníh z bílků. Navrch přijdou nasekané mandle a vložíme do maximálně rozehřáté trouby. A takto pečeme, ale opět jen malou chvíli, aby sníh zezlátl a podáváme. Zmrzlina bude ještě studená a bude dokonale kontrastovat s horkým piškotem a sněhem.


 

 

Sdílejte tento článek prostřednictvím sociálních sítí:

Re: Výroba zmrzliny doma

Anonym :) | 25.03.2014 13:57 Pěkný pěkný :)


Přidej komentář
Titulek
Jméno
Komentář

Maximálně 1000 písmen

Přepis textu
z obrázku

Do formuláře prosím přepiště dvě slova, která vidíte na obrázku