Kynuté knedlíky

20.10.2011  |  zhlédnuto : 3101x  |  komerční sdělení

 
Kynuté knedlíky Kynuté knedlíky, to je typický pokrm pro českou kuchyni. Oblíbený je především dětmi, ale nepohrdnou jimi ani dospělí. Náplň kynutých knedlíků a také jejich dozdobení záleží vždy na vaší chuti.

 

První zmínku o kynutých knedlících bychom našli už v 17. století. Ale kynuté knedlíky se tehdy nevařily v takové podobě, v jaké je známe dnes. Tenkrát byste na talíř dostali pokrájené ovoce smíchané s těstem, strouhankou a vejci. Nejrozšířenější byly v té době knedlíky švestkové. Klasické švestkové knedlíky byly zmíněny také v české kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové a to v roce 1838. V této době se knedlíky nesladily, ale posypaly se perníkem a omastily máslem. Oblíbené byly také kynuté knedlíky s jablky. V případě, že úroda švestek a jablek byla malá, nahrazovaly se jahodami, borůvkami, rynglami a meruňkami. V zimě se do knedlíku přidávaly vysušené švestky. České kynuté knedlíky jsou známe také ve světě. Nejvíce asi chutnají Rakušanům a Němcům. Američané a Japonci mohou být z tohoto typického českého pokrmu zaskočeni.

Kynuté knedlíky – suroviny

Když jste se rozhodli k přípravě tohoto pokrmu, budete potřebovat 500 g hrubé mouky, 1 lžičku soli, 250 ml mléka, 10 g droždí, 1 vejce, 1 kostku cukru a ovoce. Ovoce si můžete vybrat podle své chutí a dostupnosti. Kynuté knedlíky jsou výborné se švestkami, borůvkami, jahodami nebo malinami. Kynuté knedlíky můžete ozdobit nastrouhaným tvarohem, cukrem, perníkem, osmaženou strouhankou, kakaem a rozpuštěným máslem. Stejně jako náplň knedlíků, tak jejich ozdobení závisí na vašich chutích.

Kynuté knedlíky – příprava

Z výše uvedených ingrediencí připravíte 15 – 20 knedlíků. Do hrnečku si nejdříve rozdrobte kvasnice, přidejte kostku cukru, 125 ml mléka, jednu nebo dvě lžíce mouky. Vše promíchejte a nechte vše v teple vzejít. Poté si připravte mísu na těsto, kde nasypete mouku, vlijete droždí a zbytek mléka, v kterém je rozmíchané vejce. Těsto se osolí a vypracuje se do tuhé směsi. Poté se popráší moukou a nechá se v teple přibližně hodinu vykynout. Když vám těsto dobře vykynulo, vyklopte jej na jemně pomoučenou pracovní plochu a utvořte z těsta menší válečky. Váleček poté rozdělte na menší dílky a zabalte do něj náplň podle vlastního výběru (švestky, jahody, maliny, borůvky). Když máte knedlíky připravené a pořádně zabalené, přikryjte je utěrkou a ponechte na pomoučené pracovní ploše asi čtvrt hodiny kynout. Knedlíky poté vložte do osolené vroucí vody. Hrnec zakryjte poklicí a knedlíky povařte přibližně 5 minut. Poté poklici sejměte, knedlíky ve vodě obraťte a bez pokličky je vařte ještě 5 minut. Doba vaření je závislá na velikosti knedlíků. Důležité je knedlíky po vyjmutí několikrát propíchnout vidličkou, vyjde z nich pára, jinak by se knedlíky srazily a vypadaly nevzhledně. Knedlíky na talíři si už každý může dochutit podle sebe rozpuštěným máslem, strouhaným perníkem, cukrem, kakaem nebo osmaženou strouhankou.


 

 

Sdílejte tento článek prostřednictvím sociálních sítí:


Přidej komentář
Titulek
Jméno
Komentář

Maximálně 1000 písmen

Přepis textu
z obrázku

Do formuláře prosím přepiště dvě slova, která vidíte na obrázku