Ředkvičkový salát

01.11.2011  |  zhlédnuto : 4467x  |  komerční sdělení

 
Ředkvičkový salát Přínos ředkviček pro naše zdraví mnohonásobně převyšuje jejich velikost. Kromě toho, že si na nich můžeme pochutnat v nejrůznějších pokrmech, postarají se kupříkladu o správnou funkci střev. Navíc zbavují tělo usazených škodlivin.

 

A kdo z nás někdy neřešil potřebu zhubnout nějaké to kilo. Pokud tomu je i u Vás, pak si dopřejte tuto křupavou zeleninku s jemnou štiplavou chutí pravidelně.

Využití lístků i bulev ředkviček

Ať už jste si vypěstovali na zahrádce vlastní ředkvičky, nebo je zakoupili v obchodě, co z nich zpracováváte? Jsou to pouze bulvy? Věděli jste však, že i zelené lístky, je možné konzumovat? Ty jsou vhodné například pro přípravu pomazánky či do polévky. Abyste se mohli těšit z veškerých přínosných vitamínů a látek, které jsou obsažené v ředkvičkách, pak je nenechávejte nakrájené, nastrouhané, ležet dlouho ladem.

Pokud tedy například připravíte čerstvý chléb s máslem a pokrájenou ředkvičkou či ředkvičkový salát, pusťte se do jídla co nejdříve po vyhotovení pokrmu.

Ředkvičkový salát s uvařeným vajíčkem

Na lehký a přesto sytý ředkvičkový salát pro čtyři porce si připravte 20ks bulev ředkvičky, 3 vejce uvařená natvrdo, 100g tvrdého tvarohu na strouhání, čerstvou pažitku, kelímek zakysané smetany.

Ředkvičky pečlivě omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Nakrájené ředkvičky vložte do misky, jemně je osolte, promíchejte a nechte odležet. Cílem je, aby ředkvičky pustily vodu. Vodu, kterou ředkvičky pustí, slijte.

Než ředkvičky pustí vodu, omyjte si pažitku a nakrájejte ji na jemno. Tvaroh nastrouhejte na struhadle s jemnými oky. Uvařená vejce oloupejte a propasírujte na čtverečky. Vše přidejte do mísy se slitými ředkvičkami. Ředkvičky, pažitku, vajíčka jemně promíchejte a přidejte zakysanou smetanu. Znova promíchejte a můžete podávat s čerstvým pečivem.

Ředkvičkový salát s česnekem

Spojíte-li ředkvičky s česnekem, získáte doslova pročišťující bombu, která zatočí s usazenými toxiny a škodlivinami ve Vašich střevech.

Na tento ředkvičkový salát budete potřebovat dva svazečky ředkviček, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje (s bazalkou, s česnekem aj.), sůl, mletý pepř.

Ředkvičky pečlivě omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Nakrájené ředkvičky dejte do salátové mísy. V jiné misce si připravte dressing. Stroužky česneku oloupejte a utřete. Česnek smíchejte s trochu soli a přilijte olivový olej. Dressingem pak přelijte nakrájené ředkvičky. Promíchejte a můžete dochutit ještě špetkou mletého pepře. Podávejte s čerstvým pečivem.

Ředkvičkový salát pikantní

Na ředkvičkový salát budete potřebovat dva svazečky ředkviček, 1 listový salát, 2 stroužky česneku, olivový olej, plnotučnou nebo gurmánskou hořčici, sůl.

Ředkvičky pečlivě omyjte, nakrájejte na kostičky a dejte do salátové mísy. Salát omyjte, osušte a natrhejte na malé kousky. Salát přidejte k ředkvičkám. Nyní si připravte dressing. V jiné misce smíchejte utřené stroužky česneku se solí, přidejte olivový olej a hořčici. Dressing pak nalijte na připravené ředkvičky a listový salát. Vše jemně promíchejte. Podávat můžete s topinkami.

Některého strávníka odrazuje u ředkviček jejich pálivost. Ne všechny ředkvičky však na jazyku pálí. Za pálivou chutí stojí hořčičné oleje. Pokud trochu té pálivosti překonáte, uděláte hodně pro Vaše zdraví. Hořčičné oleje totiž ničí veškeré nebezpečné plísně a bakterie, které stojí častokrát za průjmy, žaludečními a střevními potížemi.


 

 

Sdílejte tento článek prostřednictvím sociálních sítí:


Přidej komentář
Titulek
Jméno
Komentář

Maximálně 1000 písmen

Přepis textu
z obrázku

Do formuláře prosím přepiště dvě slova, která vidíte na obrázku