Tradiční i netradiční recepty z ryb

03.01.2012  |  zhlédnuto : 1833x  |  komerční sdělení

 
Tradiční i netradiční recepty z ryb Konzumace ryb u nás není až tak běžná, jaká je třeba v jiných státech, zejména těch přímořských. To však neznamená, že ryby nepotřebujeme. Díky nim funguje naše tělo tak, jak má, a máme i dobrou náladu.

 

Ryby jsou na našem stole méně často, než by bylo potřeba, na což reagoval stát tak, že uvedl jakousi propagaci českých ryb. Že akce byla vele neúspěšná hovoří fakt, kdy se o akci dozvěděla veřejnost až po jejím ukončení. Marketingový tah, jenž stál daňové poplatníky řadu peněz tak vyšuměl zcela bez odezvy. Lidé u nás nejsou holt zvyklí ryby běžně konzumovat a většina jich dokonce rybí sousto nepozře ani na Vánoce. V té době jsou největší rybí hody u nás, ale brát rybu jako sváteční – výjimečný pokrm, je smutné. Obzvlášť pro jejich skvělé účinky na zdraví.

Proč lidé nejedí ryby?

Celkem smutný fakt je zapříčiněn nejspíš tím, že nejsme přímořskou zemí, takže u nás není rybolov na tak vysoké úrovni jako třeba v Norsku, a také proto, že se ryba hůře jí. Má sousty miniaturních kostí a každý rok o Vánocích minimálně jednu domácnost postihne zapíchnutá kost v krku. I tak se však dá na rybu zvyknout. Stačí ji častěji doma připravovat a vybírat si ty méně „kostnaté“, případně se omezit na filety.

Co ryby obecně obsahují

Nejen že jsou bohatým zdrojem jódu, který je klíčový pro správný vývoj organizmu jako po stránce fyzické, tak nervové, obsahuje i prvky jako jsou esenciální rybí oleje, proteiny, vitamíny A, D a skupiny B. Mezi minerály a stopovými prvky je silně zastoupen zinek, hořčík a selen. Navíc ryby obsahují také velice kvalitní bílkoviny.

Ryby pro dobrou náladu

Díky obsahu tripofanu, což je aminokyselina, působící na náš mozek velice pozitivně. Tripofan mozek přemění na serotonin, což je hormon tak zvaně dobré nálady. Budete se potom cítit takoví vyrovnaní, nad věcí a veselí.

Dieta

Ryby jsou dietní jídlo, o tom žádná. Existují sice druhy, které obsahují více tuku, ale většina nám dodává tuk zdravý, nebo dobrý, jak chcete, který je potřebný. A je důležité vědět, že něco jiného je tuk a něco další pak kalorie. Těch mají ryby málo a tak jsou skvělé při redukční dietě. Navíc jsou lehké, zvláště, jsou-li připraveny pečením v alobalu, a tak nezatěžují ani náš organismus i při dietě zdravotní.

Konzervy a zavináče

Když si zvyknete ryby konzumovat, nebude problém je zařadit do jídelníčku. O něco zdravější jsou ryby mořské, ale tím není nutné vyhýbat se těm našim. Nejtučnější je sice kapr, nicméně i tak je potřeba si jej občas dopřát.

Tím ale nejsou myšleny konzervy, zavináče a podobné, velice aromatické potraviny. Ne že by se nejednalo o ryby, ale jsou tak průmyslově upraveny, že často obsahují sousty tuku a jiných škodlivých látek. Není tím dáno, že jejich konzumace je přímá cesta to pekel jedu, ale neměli bychom tak nahrazovat dávku ryb.

Recepty z ryb

Recepty:

Kapr na slanině

Pro štědrovečerní večeři zkuste obměnu. Na ni bude potřeba: kapr, 100 g anglické slaniny, 150 g žampiony, olej, mletá sladká paprika, sůl, pepř. Plátky kapra osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou. Slaninu nakrájíme na kostičky a dostatečně osmahneme, až je téměř křupavá. Poté přidáme plátky kapra a po obou stranách opečeme. Mezitím si na další pánvi podusíme na plátky nakrájené a osolené žampiony. Až budeme kapra podávat, na plátek naložíme žampiony.

Losos v županu

Losos je velice oblíbená ryba – je dietní, lahodný a má málo kostí. Protože je to ryba suchá, je nutno ji připravit s omáčkou nebo zálivkou. Na lososa v županu budeme potřebovat filety z lososa, listové těsto, tvrdý nastrouhaný sýr, pět větších rajčat, vejce, smetanu ke šlehání, oregáno, máslo, citron, sůl a pepř. Plátky lososa jemně osušíme, pokapeme citronem, osolíme a opepříme. Rozválíme listové těsto a do částí zabalíme plátky lososa. Předtím si ale ještě rozpustíme máslo, přidáme nakrájená rajčata, po chvilce přidáme nastrouhaný sýr, smetanu a oregano a to v takové míře, aby nám vznikla hustá hmota, a necháme ji vychladnout. Nyní se můžeme vrátit k lososu, jehož plátky klademe na listové těsto, na něj připravenou směs, zabalíme, pomažeme vejcem a pečeme při 160 stupních asi 20 minut.

Pstruh pod rajčátkovou peřinkou

Pstruh je výborná ryba, bohužel má spoustu malým kostí a tak je jeho konzumace dlouhodobější. Nicméně výtečná chuť to jistě přebije a my se můžeme těšit na skvělý požitek. Budeme potřebovat pstruhy, čerstvá rajčata a plechovku loupaných rajčat, česnek, petrželku, olivový olej, sůl, pepř a brambory. Ty uvaříme a nakrájíme na kolečka. Na pánvi mírně osmahneme plátky česneku, a následně přidáme nakrájená rajčata spolu s plechovkou. Osolíme, opepříme a povaříme 5 minut. Do zapékací mísy klademe brambory, pstruhy, opět brambory a nakonec směs rajčat. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 20 minut.

Makrela

Makrelu snadno a výtečně připravíme, když ji osolíme, případně okořeníme vhodným kořením, zabalíme do alobalu a upečeme. Je šťavnatá, chutná, lehce stravitelná a naprosto výtečná. Hodí se k ní nejlépe bramborová kaše.

Pokud se ale s takovou přípravou nesmíříte a raději sáhnete do větších hloubek kuchyně, pak je lahodné, připravit si takový rybí špíz. Na něj bude potřeba: makrela, anglická slanina, dobrá, masová klobása, česnek, paprika, sůl, pepř a olej. Očištěnou makrelu nakrájíme na kousky. Ty osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Takto připravené makrelové kousky necháme uležet. Mezitím si nakrájíme slaninu na větší kousky (aby se daly napichovat), také nakrájíme klobásu, červenou papriku a následně tyto suroviny, střídavě, spolu s rybou napichujeme na jehly nebo špejle. Takto připravené špízy jsou ideální na grilování, pokud počasí nebo roční období grilování zrovna nepřeje, stačí je upéct v troubě, nebo na pánvi.

Tuňák – tatarák z tuňáka

Gurmány jistě nadchne skvěle připravený tatarák. Tuňák je velice jemný a správné dochucení mu dodá příjemný šmrnc. Na tuňákový tatarák budeme potřebovat: 400 g čerstvého tuňáka, lžící zelených oliv a capari, dvě rajčata, citron, petrželovou nať, olivový olej extra virgin, sůl a pepř.

Nejprve rajčata zbavíme jak slupky, tak dužiny a nakrájíme na malé kostičky. Následně si nasekáme na malé kousíčky capari a olivy a přimícháme k rajčatům a vrhneme se na tuňáka. Sjíždíme po něm nožem a děláme z něj takovou, jakoby kaši, anebo jej nadrobno nakrájíme. Smícháme s připravenou směsí, dolijeme olej, a ochutíme solí i pepřem, nasekanou petrželovou natí a nakonec citrónovou šťávou, promícháme a můžeme podávat, nejlépe s opečenou bagetkou.

Ryb na našem stole může být samozřejmě daleko více. Oblíbené jsou štiky – jak ta běžná, tak mořský, neboli hejk. Dále třeba sumec, candát, amur, také okoun, lín nebo úhoř. Výtečné jsou také steaky z žraloka.


 

 

Sdílejte tento článek prostřednictvím sociálních sítí:


Přidej komentář
Titulek
Jméno
Komentář

Maximálně 1000 písmen

Přepis textu
z obrázku

Do formuláře prosím přepiště dvě slova, která vidíte na obrázku